Taarten en patisserie

Chocoladeletters

De laatste periode van het jaar is weer aangebroken en dat betekend de feestdagen komen er aan. Bij Sinterklaas denk ik gelijk aan cadeautjes, pepernoten en natuurlijk chocoladeletters. Chocoladeletters zijn er in alle letters van het alfabet en verschillende smaken. Ook kunnen ze op twee manieren gemaakt worden. Benieuwd welke dat zijn? Dat lees je hier!

Chocoladeletters zijn er eigenlijk in twee soorten. Je hebt giet chocoladeletters en spuit chocoladeletters. Bij gieten word de chocolade in een vorm gegoten en bij spuit chocolade letters word de chocolade met een spuitzak opgespoten. Voor dat een chocoladeletter gemaakt word moet de chocolade een bepaalde temperatuur bereiken. Chocolade bevat zes soorten kristallen. Door chocolade te verwarmen tot 45 graden verdwijnen er vijf kristallen en blijft een kristal nog over. Deze is nodig om chocolade te kunnen verwerken en zorgt voor een mooie glans, hardheid en breuk. Nadat de chocolade 45 graden is wordt deze terug gebracht naar een temperatuur punt tussen de 28 en 33 graden. Dit kan op twee manieren, tempereren of enten.

Bij tempereren word de chocolade op een marmeren steen in beweging gebracht tot de juiste temperatuur. Als je chocolade gaat enten voeg je harde stukjes  chocolade toe aan de warme chocolade. Op deze manier laat je de chocolade afkoelen tot de juiste temperatuur. Elke chocolade soort heeft zijn eigen temperatuur om de juiste kristal te krijgen. Voor pure chocolade is dit 31/32 graden, melk chocolade 31/30 graden en voor witte chocolade is dit 29/28 graden.

Als de chocolade op de juiste temperatuur is kan deze verwerkt worden. Bij giet chocoladeletters kan de chocolade in de vorm gegoten worden. Dan word de chocolade getrild om alle lucht bellen er uit te krijgen en vervolgens in de koelkast om uit te harden. Als de chocolade stevig is kan deze uit de vorm gehaald worden. Bij spuit chocolade word de chocolade nog gemengd met roomboter. Hierdoor word de chocolade wat steviger en kan deze opgespoten worden. Door de roomboter krijgt de chocolade een romige smaak maar ook dat deze weg smelt op je tong. Als de chocoladeletters opgespoten zijn moeten deze ook eventjes in de koelkast om hard te worden. Is de temperatuur van de chocolade niet goed geweest dan kan je dat zien door dat de chocolade witte vlekken krijgt. De chocolade is dof en breekt dan ook niet mooi.

Mijn favoriete chocoladeletter is de spuit variant. Deze is heerlijk om op te eten omdat deze niet keihard is. Zelfs Sinterklaas weet dit maar al te goed want mijn broer en zus kregen altijd een chocoladeletter in hun schoen en ik Kinder chocolade reepjes! Als ik dan toch een giet chocoladeletter kreeg dan lang die maanden in de kast en eindigde die uiteindelijk bij mijn zus in haar chocolademelk. Dus doe maar een lekker roomboter spuit chocoladeletter.

Inspiraties

Vragen? Ik help je graag!

0
Winkelwagen